Boşanma Davalarının Süreci
Boşanma davaları ile ilgilenen avukatların davanın ilk alımı ve devamında gözlemlediği belli başlı durumlar mevcuttur. Boşanma davasında, taraflar yıllarca evli oldukları ve boşanmak üzere oldukları eşlerini halk arasında söylenen haliyle “süründürmek” istemektedirler. Bu söz genel olarak dava açılırken tarafların söylediği sözlerden bir tanesidir.
Taraflar, yıllarca evli oldukları insanlardan ayrılırken kimi bir an önce bitmesini isterken kimi de ya boşanmak istememesi ya eşini sevmesi ya da eşinin yaşatmış olduğu manevi zorluklar sebebiyle evli kalmaya devam etmek istememesi sebebiyle sürecin uzamasını diler. Ancak sürecin kendilerini de yıprattığının farkında değillerdir.
Boşanma Davasının Süresi
Anlaşmalı boşanma davaları 30 gün ile 120 gün arasında sürer. Çekişmeli boşanma davaları niteliğine göre uzayabilmektedir, En az 1 buçuk yıl sürmektedir.
Boşanma davası açmaya karar veren taraflar için sürecin kontrolü çok önemlidir. Bu aşamada psikolojinin de devreye girdiğini söylemek gerekir. Kanaatimizce boşanma süreci sadece hukuki bir süreç olmayıp aynı zamanda psikolojik bir dönemi de kapsamaktadır. Genel olarak müvekkiller ile yapılan görüşmeler ve davanın seyri süresince taraflarda şunlar gözlemlenmiştir.
-Boşanmak isteyen ve aldatılan bir kadının dava açmaya geldiğinde “sürünsün. umrumda değil ne kadar sürerse sürsün. evlenmesin.” dediği davanın açılması ve ilk duruşma gününden sonra hala boşanamadığını gören kadının “artık bitsin istiyorum. onunla evli kalmaya katlanamıyorum” dediği gözlemlenmiştir.
-Boşanmak isteyen ancak eşini hala seven bir kadının “süreç ikimizi de yıpratır. anlaşmalı yapmak isiyoruz.” diyerek anlaşmalı boşanma protokollerini imzalaması sonrası anlaşmalı boşanmanın sağlanacağı kısa zaman dilimine verilen duruşmada eşi ile göz göze gelince “biz bir şans daha vermek istiyoruz” birbirimize dediği gözlemlenmiştir.
Kısaca süreç bazen ayrılmak isteyen eşlerin birbirlerine daha sıkı sıkıya bağlanmalarına da sebep olmuştur. Bazen de eşini duruşmaların uzun sürmesi sebebiyle halk diliyle süründürmek isteyen kişi için artık çekilmez bir hale getirmiştir. Süreç çoğu zaman uzun sürmesi ve tarafların birçok konuda anlaşamama sebebiyle zorlu geçmektedir.
Artık boşanmak istiyorum
İlk başta davanın uzun sürmesinin umrunda olmadığını söyleyen taraf çekişmeli açılan boşanma davasının çeşitli sebeplerle bir yılı geçmesi hali söz konusu olduğunda bir nevi isyan etmekte ve avukatına “artık boşanmak istiyorum” demektedir. Vekil, davayı açmış hukuki olarak süreci iyi bir şekilde kontrol etmiş olsun veya olmasın dış etkenler sebebiyle duruşmalar uzun sürebilmektedir. Örneğin; 28.11.2021 tarihinde boşanmak için bir Avukata başvuran bir kadının çekişmeli boşanma davasının 29.11.2021 tarihinde açılması halinde ve ilk duruşmanın bir ay sonraya verilmesi söz konusu olsa bile taraflar genellikle çekişmeli boşanmada ilk celsede boşanmamaktadır. Delillerin değerlendirilmesi, velayetin söz konusu olması durumunda velayet için SİR raporunun alınması, ziynet alacağı talebinin var olması halinde kuyumcu bilirkişiden rapor aldırılması ile bu raporlara itirazlar ve benzeri durumlar sürecin uzamasına sebebiyet veren hallerdir. Bu sebeple sürecin iyi bir şekilde takibi de önemlidir.
Kısaca;
Şunu söylemek gerekir ki boşanma davası sürecine girmekte olan tarafların sürecin zorluğunu da bilmelerinin ve buna göre adım atmalarının da önemli olduğunu düşünüyoruz.